E-posten är död! Länge leve e-posten!

Ungdomarna flyr mejlen, skriver Urban och hänvisar till en artikel i Slate. Samma budskap levererade Fon-grundaren Martin Varsavskys 13-årige son när han blev intervjuad om sina digitala vanor på Sime förra veckan:

Använder du e-mail?
Bara med pappa. Det är som ett gammalt formellt sätt att skriva.

Använder dina kompisar e-mail?
Nej, ingen använder e-mail.

Jag tror inte e-posten kommer dö ut. Precis som vare sig radion, biograferna, tidningarna eller tv:n dött ut. E-posten kommer kompletteras av nya digitala kommunikationsformer. E-posten har sina fördelar men messenger, facebook, jaikus eller andra communuties har sina.

Däremot kommer användandet av e-post förändras. För vad som händer när fler och fler, även sådana gamlingar som jag själv och sådana som inte alltid måste prova det senaste börjar facebooka och skicka tjugo sms om dagen är ju att kommunikationsmedlen förfinas. Facebook kanske är bästa sättet att skicka korta grattis eller roliga filmer. Sms funkar perfekt för att boka lunch, kolla vem som ska köpa biljetter till Sverige-Lettland eller om det finns frukostfil hemma i kylen. Men vill du skicka ett svar på offerten från leverantören kanske ett välformulerat mejl känns lite mer passande.

Och vi medelålders är naturligtvis svansen på beteendeförändringarna. Ungdomarna ligger så mycket före, som intervjun med Tom Varsavsky tydligt visar.

Jag har för mig att det var en forskare på norska Telenor som sammanfattade det bäst i en artikel i Svd för några år sedan (inte online). Där berättade hon hur ungdomarna använde sms, messenger och telefonen under helt olika stadier och för helt olika syften i en relation. Man började med att skicka sms till den man var intresserad av. Fikc man respons kunde man fortsätta messa ett tag, kanske köra lite messenger. Men att prata direkt med personen i telefon kom långt senare i relationen.

För jobbrelaterad kommunikation tror jag e-posten kommer regera länge. Men för allmän informationsspridning tror jag konkurrensen från bloggar, communities, intranät och tjänster som jaiku och messenger kommer passa bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.