Nattstängt på webben

Det drar ihop sig till Internetworlds Topp100-gala där årets bästa sajter avslöjas. Eftersom jag som chefredaktör satt i juryn i flera år vet jag vilka frågeställningar juryn gått igenom. En ständig fråga vi hade var i vilken utsträckning vi skulle premiera kreativitet och nya idéer, kontra att basfunktionaliteten fungerar. Kan man ha med en sajt som vägrar lämna ut en enkel mejladress till supporten? Kan man acceptera sajter som inte funkar på Mac? Eller där sökfunktionen inte fungerar? Och så vidare. Min linje var oftast att sätta innovation framför basfunktionalitet. Vi ville ju visas upp webbens absoluta framkant, inspirera genom att belöna nytänkarna.

Trots detta förvånas jag än i dag över hur många som helt enkelt struntar i basfunktionerna.

Jag kom att tänka på detta i går kväll gick jag in och kollade helgens bioprogram på SF.se, och noterade den lilla grå mouse over-texten på boka/köp-knappen:

”Det går för tillfället inte att boka biljetter”

Ingenting om varför det inte går att boka.

Ingenting på hjälp-sidorna om att sajten har stängt efter midnatt.

Ingenting i FAQ:n.

Till slut hittar jag på ett ställe att bokningen öppnar 07.00 igen, nästan morgon.

Därmed har biomonopolisten SF sällat sig i samma trista sällskap som biljettbokningssajten Ticnet och Skatteverkets annars så utmärkta självbetjäningstjänst för dig med bank-id. Alla tre stänger nämligen på natten.

Av någon anledning anser dessa stora organisationer att det är väldigt svårt att ha sajten igång dygnet runt och stänger därför runt midnatt. Detta föranleder några enkla frågor:

  1. Tror de att alla går och lägger sig klockan 24 och aldrig går upp före 7?
    Det är ju snarare tvärtom. Vi småbarnsföräldrar har ju i princip endast tid efter barnens läggning till dess att de väcker oss igen. Kan 7-Eleven se en marknad i att hålla butiker i vart och vartannat gathörn öppna dygnet runt borde det finnas efterfrågan för att boka biljetter eller hantera sina trista skatteärenden även efter midnatt.
  2. Vad gör de på de här organisationerna på nätterna som gör att sajterna måste stängas ned?
    De kan ju knappast underhålla servrarna varje natt? Okej om de måste stänga någon gång och då på nätterna, i samband med införande av nya funktioner, men varje natt!!! Kom igen! Jag gissar att det sitter någon nervös it-chef på de här ställena som får superångest över att något kan gå fel om de inte får stänga igen och med lite tekniskt mumbojumbo har lurat i verksamhetscheferna att det inte går.

Nej, upp till kamp mot det nattstängda internet!

Och: Känner du till fler sajter som drar ner nattmössan på kvällskvisten? Kommentera eller mejla mig.

One Comment

  1. Nils Holmlöv

    Jag kom en gång i kontakt med ett företag som mätte upptiden på servrar. De pratade om ”five nines uptime” dvs 99,999 procents uptid. Man undrar vad de skulle säga om 70,833 procents upptid …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.