Årets bästa sajter utsedda

Min gamla arbetsgivare Internetworld har ikväll avslöjat vilka som är årets bästa sajter på ett event kallat TOPP100.

Årets sajt är Ving.se. Har inte så mycket att säga om det, hänger aldrig på några resesajter.

Intressant är däremot mediekategorin. Juryn har valt att lyfta DN och inte minst Svd till skyarna, vilket är helt rimligt med tanke på att båda de gjorde ganska omfattande nylanseringar under året. Svd.se blir till och med årets mediesajt.

Själv hade jag kanske inte satt de i den ordningen, men eftersom jag numera sedan ett och ett halvt år tillbaka är Bonnieanställd är det möjligt att in omdöme grumlas.

Så här skrev jag i ett internt memo när nya Svd.se precis hade lanserats, 16 oktober:

Ni har väl sett att Svd.se idag till slut fick ordning på tekniken och fick upp sin nya sajt. Grattis, får man väl säga, ett klart lyft. Att sajten är lik DN.se har folk redan bloggat om. http://knuff.se/u/27f17f/682/n

Några reflektioner:

1) Toppmenyer regerar.
Att Svd precis som DN valt att lägga navigeringen horisontellt är knappast en slump. Det är ditåt utvecklingen går. Sedan gör DN.se det ändå mycket bättre, tycker jag. Färgerna gör DNs menyer är klara och tydliga, Svd:s flyter ihop lite grand. Dessutom är färgerna (blå och grå) rätt trista. Bibehåller det lite torra intrycket som i alla fall jag har av gamla Svenskan.

2) Lite för många nivåer
När man går in på sajten blir det lätt 3 nivåer av menyer, vilket i mitt tycke är lite väl mycket. När de dessutom kör brödsmulenavigering blir det rörigt, kolla t ex in
http://www.svd.se/opinion/blogg/

3) Centrerad sajt.
Till skillnad från DN kör Svd med en centrerad sajt, det ger ett klart mycket luftigare och spänstigare utseende när man har en bred skärm (som jag och ganska många till har).

4) Bloggar ja, men inte så mycket…
Svd har en massa bloggar, men tydligen anser man inte de är tillräckligt bra för att platsa i översta nivån av navigeringen. I stället ska man klicka på det otydliga ”opinion” för att hitta bloggarna, och letar man t ex efter Adam Erlandssons teknik-, webb- & it-blogg ska man tydligen fatta att den ligger under fliken ”Webb & teknik”.

(Sedan är det ju rätt korkat att döpa en blogg till ”Om Svd.se”, som borde vara en infosida om själva sajten.)

DN är för övrigt ännu sämre på att visa upp sina bloggar. De kräver en himla massa letande på sajten innan man hittar dem. Märkligt att Aftonbladet ska vara bäst i den grenen, med tanke på hur 1999 den sajten fortfarande ser ut…

5) …som dessutom inte är delaktiga i blogosfären.
Varesig Svd eller DN har blogrolls med länkar till andra bloggar i bloggvärlden. Det har ju inte vi heller, trots att jag påpekat det sisådär en tusen gånger för Cia… Vill man få in trafik från bloggarna måste man också bjuda tillbaka.

6) …men ändå bättre än DN…
Svd lyckas halvbra med att puffa för sina bloggar med rutan i högerspalten, en bit ner på sajten.

7) Fortfarande långrandig.
Trots att Svd har slängt ut vänstermenyn har man inte blivit av med det ”långrandiga” utseendet på sajten. SAjten saknar nästan helt horisontella avgränsare på det sättet DN.se jobbar. Dessutom har man kvar det förskräckliga ”knäet” där huvudspalten smalnar av efter 3-4 nyheter (precis som vi har det).
DN:s uppdelning med allt smalare spalter när man rör sig mot höger ger en bättre rytm, mer harmoni. Tycker jag.
DN delar i stället upp spalt 2 i två mindre puffar så man får samma möjlighet att lägga in korta puffar. Snyggare, men det kräver visserligen lite med jobb med pufftexterna, så att de inte blir olika långa.

8) Kul dynamiska funktioner, men lite otydliga
Det tog lite tid innan jag fattade att jag kunde klicka på ”+senaste” under ”webb-tv & bildspecial” och få upp fler puffar. Det är jättebra att man jobbar med sånt här, men man måste vara mycket mer tydlig så att läsarna fattar vad som händer. DN:s ”mest lästa/bloggade/tipsade”-box är ett bra exempel.

9) För liten topplistebox.
Svd:s lilla 208×150 pixlars-ruta i högerspalten syns knappt. De har väl valt att lägga den där uppe för att få den högt upp på sajten, men jag tycker ändå den är för liten och plottrig att sitta och klicka på.

10) Snygg bildvisare.
Med helskärmsläge, ska visst finnas för webb-tv:n också.

… Well, det finns massor mer att säga om sajterna. Överlag tycker jag DN lyckas mycket bättre med färger och bilder, samtidigt var ju Svd mycket bättre på webben idag i samband med dagens stora nyhetshändelse, Stureplansdomen i hovrätten. Nu på kvällen toppar DN med en brand på Östermalm, medan Svd har fördjupningen ”3 jurister skriver om domen”. Nej vänta, nu kom Dn.se med årets Bookerpristagare…

Mycket av det stämmer än idag. Min största kritik mot Svd.se är att färgerna och bilderna är väldigt trista, det bleka blå plus inte alls lika bra bilder överlag som DN bidrar till det, men det är rätt mycket tycke och smak i det.

Däremot tycker jag den pyttelilla toppliste-boxen uppe till höger fortfarade är ett problem samt att sajten fortfarande känns långrandig. Vilket alla de stora mediesajterna idag gör: Aftonbladet, Expressen, E24, DI, och inte minst vår egna Ekonominyheterna.se. Men jag misstänker att man inte vågade lägga in fler horisontella element, då hade likheterna med DN.se varit FÖR många.

Uppdaterat: Nu upptäcker jag att Internetworld inte har rankat sajterna utan bara utsett en vinnare i varje kategori och nio (9!) andraplatser. Lite mesigt, måste jag säga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *