9 trender inom e-handel

Hamnade på Stora e-handelsdagen igår. Här är några av de trender som gäller just nu inom näthandeln, inspirerade av Karl Moberg på Wipcore, Eric Wallin på Dibs och internetveteranen Beata Wickbom.

1. Nu kommer de stora!
Glöm att e-handel är något för små startupbolag. Allt fler av de stora detaljistkedjorna lanserar nu stora nätsatsningar. I Sverige har bland andra Stadium lagt åtskilliga tiotals miljoner kronor på sin nya sajt. Och i föregångslandet USA är 8 av de 10 största e-handlarna traditionella handlare, alltså inte bolag som Amazon och Ebay.

2. Direktförsäljning.
Fler och fler företag kompletterar återförsäljarledet och börja sälja sina produkter direkt på nätet. Apple är det lysande exemplet. De erbjuder också det lilla extra online som man inte kan få någon annan stans, i deras fall den lilla personliga inskriptionen på Ipoden.

3. Konsolidering.
I sina satsningar köper många av de stora upp mindre handlare. I Sverige har MTG (som driver Cdon) köpt upp fleras mindre nätbutiker: Nelly, Linus & Lotta, Bookplus.

Effekten av detta blir naturligtvis att det blir allt svårare för små e-handlare att konkurrera. De måste bli ännu bättre inom sin nisch för att hävda sig.

4. Multikanal.
När de stora butikskedjorna satsar på nätet är det inte nätförsäljningen i sig som är det viktiga, utan att öka den TOTALA försäljningen. Nätbutiken måste därför fungera tillsammans med de fysiska butikerna, det enklaste är att man kan beställa online men hämta ut varorna i butik. Det allra senaste är små nätkiosker inne i de fysiska butikerna, att du alltså kan beställa varor från nätet när du är på plats i butiken. Stadium ska lansera sådana kiosker nästa vecka.

5. E-handeln tar andelar.
Enligt en färsk rapport från Dibs, en leverantör av betallösningar, omfattar den svenska e-handeln 64 miljarder kronor. Enormt mycket, med tanke på att den låg på runt 13 miljarder för bara tre, fyra år sedan. Men fortfarande yttepyttelite räknat som en andel av den totala handeln. Prognoserna om en tillväxt på 35 procent årligen känns därför inte helt orimliga.

6. Nya motiv för att shoppa på nätet.
Förut handlade vi på nätet för att spara pengar. Nu gör vi det för att spara tid. Även möjligheterna att jämföra produkter och priser med varandra anges som skäl till att vi e-handlar, skriver Dibs i en rapport.

7. Relationer!
Allt fler köpbeslut fattas inte på plats i nätbutiken, utan på andra ställen. Det kan vara på prisjämförelsesajter, recensionssajter etc. Därmed blir det allt viktigare för e-handlarna att bygga relationer med sina kunder online. Beata Wickbom pratade om social shopping, att vi shoppar hela tiden på nätet, på forum, diskussionssajter, Facebook, bloggar och liknande. Inte minst modebloggarna visar hur viktigt det sociala kittet är för driva handel. När Blondinbella skriver om en ny topp på Topshop är den slut nästa dag.

8. Bättre kundupplevelser.
I takt med att allt fler handlar online ställer vi också högre krav på shoppingsajterna. Borta är it-nörden som vill hitta hårda fakta om produkterna, nu är det upplevelse som gäller. Många modeföretag har fattat det och erbjuder filmer, bildspel och till och med musik för att göra shoppingen trevligare. Björn Borgs nya sajt är ett exempel, men även Apple, som erbjuder filmer som visar upp produkterna.

9. Jobba hårdare!
Det är busenkelt att slänga upp en nätbutik och komma igång som e-handlare. Men att aktivt driva försäljningen, att kunna konkurrera med priser, utbud & leveranstider är inte lika enkelt. Det kräver hårt jobb. Att sälja på nätet är precis lika svårt som att sälja i fysiska butiker. Hyllade Stadiums e-handelsboss Magnus Arvidsson pratade mycket om det. De hade lagt 50 000 mantimmar på att bygga sin e-butik.
”Vi vet allt om hur vi säljer i butik, vilka varor vi ska ha vart, hur vi ska skylta, och så vidare. Det är en lika stor vetenskap på nätet.”

Mina slutsatser: E-handeln är naturligtvis här för att stanna. I takt med att fler och fler inser fördelarna med att slippa springa i butiker kommer den att öka. Men för företag som vill tjäna pengar på e-handel blir det trots det svårare. Samma priskonkurrens som gäller i fysisk handel gäller på nätet, och kunderna är lika kritiska online som ute på gatan. Konkurrenten är alltiv bara ett klick bort! Samtidigt finns en stor potential för butiker som ännu inte kompletterat sin fysiska handel med nätförsäljning, som Stadium.

Och har man unika produkter är e-handel ett bra sätt att nå ut. Men för att bli stor måste man bygga relationen med kunderna, stärka varumärket, både på den egna sajten och ute bland bloggare och på forum och nätverkssajter som Facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *