Nu ska de erövra världen

I fredags besökte jag killarna som startat Bloggkoll.com, plus deras chef, Jonas Kjellberg, vd på Wyatt Media Group, före detta Lunars Group. Jonas Kjellberg är ju före detta Nordenchef på Skype, och han prisade naturligtvis sina unga adepter, som hans bolag investerat i.

Det är nu två månader sedan Wyatt ”köpte” Bloggkoll. Under den tiden har Bloggkoll fördubblat besöksiffrorna, idag har man 28 000 medlemmar som gör 160 000 besök och genererar över en halv miljon sidvisningar i veckan. Besökarna är unga bloggare (95 procent har egna bloggar, enligt Bloggkolls egna undersökning), och väldigt många är unga tjejer som gillar modebloggar. Kenza har till exempel hela 6300 prenumeranter på Bloggkoll, några hundra fler än tvåan Blondinbella.

När Bloggkoll först kom fick de rätt hård kritik för att det bara var en dålig rss-läsare som saknade många av de funktioner som andra rss-läsare har. Men hela poängen med Bloggkoll är inte tekniska finesser utan enkelhet.
”Folk bryr dig inte om hur det funkar, tekniken bakom”, säger Dan Carlberg, en av fem Bloggkollgrundare.

Och naturligtvis är det enkelheten som är Bloggkolls främsta säljargument. Det är bara att gå in på sajten, bläddra bland bloggarna och sedan prenumerera på de man gillar. Man behöver inte veta vad ett rss-flöde är, man behöver inte veta vad pingning, trackbacks, och bloggrolls är. Lite som Apples användargränssnitt, om jag får göra en banal liknelse. Och här tror jag Täbygänget bakom sajten har hittat en poäng. När jag frågar om konkurrenter nämner de Bloglines, som är en rss-läsare som i alla fall jag slutade använda för sisådär tre år sedan när Google Reader blev så mycket bättre.

För tekniknördar, som undertecknad, är rss-läsare oslagbara. Jag kan ha koll på hundratals bloggar och nyhetssajter via ett enda gränssnitt. Jag kan söka bland inlägg, taggar och dela med mig, stjärnmärka för senare läsning, mejla intressanta inlägg till vänner och kollegor. Och så vidare. Inget av detta går att göra med Bloggkolls enkla sajt. Ändå tror jag deras marknad borde vara mycket större, för det stora flertalet bloggläsare har inte behov av alla de finesserna, utan där är det mycket viktigare att tröskeln för att komma igång med någon form av bevakningstjänst är låg.

”Bloglines är faktiskt bara 14 gånger så stora som oss, Google Reader är mycket mindre, så skillnaden är inte så stor. Och de förklarar väldigt opedagogiskt vad de gör”, säger Mattias Swenson, marknadsansvarig på Bloggkoll.

Nu är målet att etablera Bloggkoll som en rss-läsare. En miljon medlemmar inom tre år, har det officiella målet.
”Däri ligger också vår marknad, att göra tekniken möjlig för en ny målgrupp”, säger Daniel Gren.

Exakt hur man ska kapitalisera på den marknaden ville han inte berätta. Jonas Kjellberg sa att de hade en intäktsmodell på gång, som de planerar att släppa i höst. Det finns en betalningsvilja för sådant här, menar han.
”En twist av en premiummodell”, antydde han.
Idag lever sajten på vanliga bannerannonser.

Nästa steg är att gå utomlands. Men då handlar det inte om att lansera sajten i land efter land, utan snarare inom nisch efter nisch, där den första tänkbara nischen är mode. På frågan om när detta ska ske svajar bloggkollarna och Kjellberg åter på svaret, men till slut blir ändå svaret:
”Det här är lätt att skala… Det handlar om idag, säger Kjellberg.

Jag tror Bloggkoll har en framtid. Att bevaka bloggar på ett enkelt och snyggt sätt finns det redan idag ett behov av, och det lär växa. Men för att blir riktigt stora krävs nog en marknadsföringsbudget som går utöver smarta pr-knep i blogosfären. Och snackar vi internationalisera blir behovet av partners otroligt viktigt. (Idag har man koncernkollegorna Lunarstorm och Bilddagboken som främsta partners, men även Aftonbladet). Och eftersom intäkterna knappast lär bli jättestora innan man får upp trafiken, så kan det bli en kostsam resa.

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.