Friskt vågat! – Men Nyheter24 får det tufft

Idag är det premiär för Douglas Roos (ex Ladbrokes) och  Patrik Sandberg (ex Starcom) nyhetstabloid på nätet, Nyheter24. Och att det är en tabloid råder ingen tvekan om: Stora bilder, klatschiga färgplattor, mycket kändisar och stora breda och kursiverade, VERSALA typsnitt. 

Upplägget är enkelt, det är lätt att hitta på sajten och tempot är minst sagt högt. ”Deadline var 4e minut” har sajten som payoff, något som ändrats tillbåde var 3e och var 6e minut under dagen idag. Men den tjugo man starka redaktionen, med många unga, hungriga namn, formligen sprutar ur sig korta rewrites. Målet är att konkurrera med Aftonbladet och Expressen på nätet och mycket av inspirationen har hämtats från brittiska tabloider som The Sun.

Som webbentusiast tycker jag det är kul att folk vågar satsa. Och det dessutom när vi är på väg in i en lågkonjunktur. 

Men jag tror ändå att Nyheter24 får det tufft. Inte för att sajten är ful (även om jag tycker det). Men för att den kommer kräva så enormt mycket marknadsföring för att synas i mediebruset. För vad kommer få folk i bred trupp att byta kvällstidningsjättarna mot Nyheter24 som sin slöläsning på nätet? Vi talar ändå om sajter som har 2-3 miljoner unika besökare i veckan. 

Visst skiljer sig sajten en hel del från de Aftonbladet & Expressen:

  • Toppmeny i stället för vänstermeny
  • Större bilder, bildspel direkt i artiklarna
  • Kortare löpsedel, och enbart bildpuffar. Så gott som inte inga ingresser på förstasidan, utan bara rubrik + bild.

Men innehållet är ändå i stort väldigt likt. Det man erbjuder är rewrites + några egna nyheter ( i det här fallet någon mutskandal med politiker och BMW), och jag tror inte det är tillräckligt för att få folk att ändra sina vanor.

Jag tror Nyheter24 måste nischa in sig. Man satsar redan nu väldigt hårt på nöje och sport, kanske borde man göra det ännu mer och skippa de breda nyheterna? Tilltalet är ju – i alla fall i mina ögon väldigt ungt. Skillnaden mot Aftonbladet och Expressen är för liten, helt enkelt.
Sedan har jag personligen väldigt svårt för sajter med roterande ettatoppar, som TV4 även kör på sina sajter. Det blir för mycket som rör sig, jag känner inte att jag har kontroll på vad som händer på sajten.

Till sist: De stora annonsörerna på Nyheter24 verkar mestadels vara spelbolag, som Ladbrokes där Douglas Roos vad chef. Det är lite illavarslande att man inte lyckats sälja in sajten till fler annonsörer så här inför lanseringen. 

Några fler inlägg om Nyheter24:
Newsdesk: ”Nu-lanseras-nyheter24”

Martin Jönsson, Svd.se

Resume: ”Ingen svensk The Sun”

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *