Ace of Base osannolika internetcomeback

Dags för en kort sammanfattning av några viktiga händelser sedan sist.

Barack Obama fortsätter vara internetpresidenten nummer ett. Nu lanserar han en egen Youtube-kanal och kommer där lägga det tal presidenten av tradition håller till folket varje vecka. Tidigare presidenter har hållit talet i radio, Obama gör det både i radio och i videoversion, både på Youtube och hans egna sajt, change.gov. Hans första tal har redan setts av över 600 000 amerikaner.

Lite bisarrt då att Obama, som haft sin Blackberry alltid när tillhands under hela sin kampanj och som varit en minst sagt flitig användare av mejl i mobilen, nu troligen kommer tvingas sluta använda mejl när han tillträder som president. Mejlen blir nämligen offentliga och Obama vill helst inte att hans personliga konversationer med nära vänner och medarbetare ska offentliggöras. Bush, som jämförelse, lade ned sin mejladress, G84B@aol.com, tre dagar innan han tillträdde för åtta år sedan. Obama kommer dock ha en laptop tillhands i ovala rummet i Vita huset, och det blir han den första amerikanska presidenten som har.

Som journalist gillar jag naturligtvis offentlighet, men att inte världens mäktigaste man med ett av världens mest krävande arbeten inte ska få använda samma personliga verktyg för att hantera jobbet som oss andra är ju helt tokigt.

***********
Här hemma har det varit Sime-konferens. På grund av sjuka barn lyckades jag inte gå på mer än en halvdag, men det finns mycket skriver i bloggsfären om det som sades. Mest förvånande var kanske att gamla 90-talspopparna Ace of Base återförening inte bara var en kändisjippo utan att bandet faktiskt tänkt till och byggt en smart sajt för att dela med sig av musiken till fansen. På sajten har de byggt en widget som låter dig remixa deras låtar, och sprida mixarna på communities som Facebook, Myspace, Blogger och så vidare. Man kan också köpa nya loopar för att göra sina remixer ännu bättre, på så vis skapar bandet inte bara starka relationer med sina fans, de tjänar pengar på dem. De bästa låtarna läggs sedan upp på Aceofbase.com.
”Vi är fyrmannaband nu, den fjärde medlemmen är fansen,” säger bandets Ulf Ekberg.

************

Det sista hindret för att skaffa en Iphone försvinner nu idag måndag, när Google släpper sin Iphoneapp. Med den får man inte bara Gmail i mobilen (oslagbart, om du inte redan använder det, finns på de flesta smartphones, och gör HELA din mejlbox sökbar direkt i mobilen – jag använder det varje dag). Google har också utvecklat en röststyrd sökfunktion, du säger sökordet och får svaret direkt i Iphonens webbläsare. Det funkar till och med med översättningar, typ ”45 degrees fahrenheit in celsius”, och med lokala anpassningar, med hjälp av telefonens inbyggda GPS. Gissningsvis är röststyrningen endast på engelska, men vi får väl se.

Google har för övrigt lanserat videochatt i Gmail. Jag har inte provat själv (har ingen webbkamera), men de vanliga textbaserade chatten i Gmail använder jag ofta. Eftersom jag skriver alla mina mejl i Gmail ser jag direkt om en person jag vill prata med är online eller inte, och då är det busenkelt att bara fråga personen direkt.

************
Men som jag skrivit tidigare drabbas även Google av krisen. Nu ska sökjätten enligt uppgifter till Silicon Alley Insider börja sparka anställda som underpresterar. Uppgifterna är förvisso än så länge obekräftade, men vd Eric Schmidt har tidigare sagt att Google ska börja se över kostnaderna, och att då inte göra det på personalsidan också vore närmast märkligt.

************
Veckans mest inspirerande läsning för oss som arbetar med digitala medier kommer från Joakim Jardenberg på utvecklingsbolaget Mindpark. I en lång bloggpost lägger han ut hela strategin för hd.se, i korthet går det ut på två saker:

  • Öka trafiken, genom att få de som besöker sajten varje vecka göra det varje dag i stället.
  • Öka intäkterna per besökare genom målanpassade annonser. Det görs med en teknik som kallas behavoiural targeting, som i korthet går ut på att gör analyser på besökarnas beteenden på sajten (och på andra sajter också), och anpassar annonserna efter det. En som ofta läser motorartiklar får se fler bilannonser, även när hon är inne på exempelvis nöjessektionen.

Målet är att nätet ska omsätta mer än papperstidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.