Börsjättarnas okända bloggrevolution

Företagsbloggande är inte alls så ovanligt som man kan tro, konstaterar Hans Kullin, en av Sveriges bloggpionjärer, idag ansvarig för digitala medier på pr-byrån Burson Marsteller. I en ny rapport från hans arbetsgivare konstateras att svenska stora börsbolag är bäst i Norden på att blogga, och de ligger i nivå med och kanske till och med lite över amerikanska storbolag.

Andelen bolag på börsens Large Cap-lista med någon form av blogg:

  • Sverige 17,9%
  • Norge 4,2%
  • Finland 4,2%
  • Danmark 0%
  • USA, Fortune 500-bolagen: 14,8%

Siffrorna slår rätt kraftigt eftersom underlaget är så litet, det handlar om 56 svenska bolag, och 24 var för de andra nordiska länderna. Och ett par av de svenska börsbolagen har redan hunnit lägga ned sina bloggar sedan undersökningen gjordes.  
 
Men det är ändå rätt glädjande läsning. När jag började skriva om bloggfenomenet 2003-2004 letade vi febrilt efter svenska företagsbloggar, utan att hitta mer än någon liten enstaka, de flesta inom pr- och informationsbranscherna. Här har det verkligen skett en lite bloggrevolution i miniatyr.
 
En orsak till att så många svenska bolag hoppat på bloggtrenden kan vara Sveriges mindre hierarkiska managementfilosofi. En dialog med kunder, anställda och investerare ligger ju närmare till hands om man har en dialog internt i bolaget.
 
Tyvärr är många av bloggarna på Kullins lista ganska trista historier. Telenors traineeblogg känns lite hurtig och opersonlig, kanske för att den skrivs av så många olika personer. Både ABB:s roboticsblogg och Swedbanks Sparapengar-blogg verkar nästan nedlagda, det skrivs i alla fall väldigt lite där. 
 
Då känns Nokias N-gage-blogg, Ericsson ”Televsionary”-blogg och Telias Iphoneblogg roligare, men det kan ju ha att göra med mitt intresse för ämnena. 

För naturligtvis gäller samma regler för företagsbloggar som andra om de ska bli lästa. Vara personlig, skriva ofta, länka till andra intressanta bloggar och öppna för dialog med läsarna. Bloggar som bara är ett annat sätt för bolagens pr-avdelningar att få ut sina pressreleaser genomskådas direkt. 
 
**********
Läs gärna Björn Alberts som skriver om företagsbloggande ur ett marknadsföringsperspektiv, och om svårigheten att få ihop den externa och interna dialogen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.