En guldgruva för både dig och Google

Veckans solklart mest ambitiösa webbprojekt är öppnandet av tidningens Lifes enorma bildarkiv på nätet. Tillsammans med Google har den numera nedlagda tidningen skannat och lagt ut över 10 miljoner bilder under Googles bildsök, många med stor historisk betydelse och så gott som alla tagna av världsfotografer.

Endast 3 procent av alla dessa bilder har tidigare funnits tillgängliga för publiken, många är bortsållade negativ och liknande som aldrig synts i tryck. Arkivet innehållet bilder från så långt tillbaka som amerikanska inbördeskriget men också bilder på moderna fenomen som internet, massor av kända personer och världshändelser.

Än så länge har bara 20 procent av alla bilderna kommit ut, men resten är på gång.

Bilderna är gratis att se, även i relativt stor upplösning. Men de får endast användas för egen del i icke-kommersiella sammanhang, all upphovsrätt ligger kvar hos Lifes ägare Time Inc. Intäktsmodellen idag är beställningar av förstoringar och inramningar. Men på sikt kommer Google att börja med annonser på bildsöksidorna, och delar av de annonsintäkterna kommer troligen tillfalla Time Inc, även om bolagen idag inte vill prata om hur deras uppgörelse ser ut.

Som användare är det här en enorm skatt att titta på och studera. Men även affärsmässigt är det ett genialt drag av Life och Google. Visst har det kostat stora pengar att skapa det digitala arkivet, men när man sitter på så enormt bra, och tidlöst material, måste det ut på nätet. Annonsintäkter är den enkla delen, men jag tror säkert det går att sälja bilderna också, både för personliga inramningar, men även som en bildbyrå. Jag funderar redan på om vi skulle göra något liknande med våra porträttbilder från VA.

För Googles del är det tydligt att bolaget söker kvalitetsinnehåll till sina tjänster för att få snurr på annonsaffären. Googles flirtande med Bonnier i Sverige är ett annat exempel på exakt samma sak 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.