Nätet står för tillväxten i Mediesverige

Tillväxten på annonsmarknaden bland svenska medier mattades av något under årets tredje kvartal, visar färska siffror från IRM. Men trots krisen växte annonsmarknaden ändå med 2,2 procent jämfört med tredje kvartalet 2007. 
 
Internetannonseringen växte kraftigast, hela 20 procent, och står nu för 16,3 procent av all annonsering i Sverige. Faktum är att tillväxten för nätet i kronor räknat (185 miljoner kronor), var större än tillväxten på hela annonsmarknaden (150 miljoner kronor). Eftersom även tv-annonseringen ökade under kvartalet (5 procent) betyder det att det finns andra medier som förlorar stort. Den största förloraren vad storstadspress, som tappat 12 procent av annonseringen på ett år, eller 90 miljoner kronor. 
 
Blickar vi tillbaka några år har nätet slagit igenom som en raket som annonsmarknad. För bara tre år sedan stod nätannonseringen för 6,5 procent av annonspengarna, nu är det alltså 16,3 procent. 
 
Det ska bli mycket intressant att se hur det här utvecklar sig när vi går in i en lågkonjunktur. Jag tror risken/chansen är ganska stor att annonsköparna kommer välja bort dyra medier som tv och dagstidningar till förmån för billigare som internet, vilket kommer påskynda utvecklingen ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.