Och bästa nyhetssajt är…Twitter!

Medias bevakning av gårdagens terrorattacker i Indien kan kanske bli det slutliga genombrottet för sociala medier i nyhetsbevakningen. Aldrig tidigare har det varit så uppenbart att tusentals, för att inte säga hundratusentals (eller miljoner), människors gemensamma rapportering och konversation på nätet är så mycket kraftfullare än några få utvalda avlönade journalisters. 

På mikrobloggtjänsten Twitter kunde jag i går/natt jag läsa allt om vad som händer i Bombay: direktrapporter, ögonvittnesskildringar, länkar till direktsändningar på indisk tv, länkar till privata bloggar från området, länkar till nytagna bilder på Flickr.
 
Jag hade egentligen jobbat färdigt igår kväll. Men så snubblade jag förbi ett inlägg på en amerikansk teknikblogg som berättade ”här kan du följa terrorattackerna i Indien”.
Oj, tänkte jag! Terrorattacker! Och började kolla…
 
Det tog inte många minuter innan jag var helt fast. Jag satt med indisk tv live i ett fönster, läsande bloggar, ständigt klickande på reload-knappen på Twitterkanalen #Mumbai. Och hela tiden tickade siffran över antalet uppdateringar. 
”3 more results since you started searching. Refresh to see them.” 
”7 more results, 15, 32… ”
 
Känslan av att vara så nära det som hände var helt otrolig. (Visst kändes det konstigt att bli så uppslukad av en så fruktansvärd händelse. Vi pratar ändå om nästan hundra döda och ännu fler skadade.) 
Inom en halvtimme hade jag fått länkar till allt det här:

I jämförelse kändes svenska mediers bevakning otroligt långsam och inaktuellt. DN och Aftonbladet uppdaterade i alla fall någon gång i halvtimmen. Men på Svt.se vad inslaget flera timmar gammalt. Okej, de hade en överblick, en bra sammanfattning och ett svenskt perspektiv (det fanns svenskar på hotellet). Men när jag sedan hittade Wikipedias liveuppdaterade artikel om bombningarna var det bara att kapitulera helt. 

 
Med all denna information tillgänglig på nätet är det uppenbart att tidningar och tv-kanaler måste omdefiniera vad de gör ganska rejält. CNN insåg det och skaffade sig en egen korrespondent på Twitter, som plockade ut det viktigaste som hände där och förmedlade det till tittarna. 
 
Samtidigt blir detta enorma informationsflöde också ett problem. Indiska myndigheter försökte få folk att vara lite restriktiva med vad de rapporterade om på Twitter för att inte störa polisens arbete. Terroristerna/kidnapparna hade ju också tillgång till Twitter. Och källkritiken på Twitter är också rätt obefintlig. Samtidigt använde lokalbefolkningen Twitter som en kanal för efterlysningar, att ange telefonnummer till jourlinjer, skicka ut upprop om bloddonatorer. Och så vidare.
 

Mer om sociala mediers rapportering om attackerna:
Niclas Strandh Same same but different

Guardian har en bra sammanställning

Tomas Wennström på podradioprogrammet Whats Next  spelade in en kort diskussion om Twitterrapporteringen kring Bombaybombningarna med mig och Niclas Strandh tidigare idag.Text här.
Michael Arrington på Techcrunch:  I Can’t Believe Some People Are Still Saying Twitter Isn’t A News Source

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.