Pengabråk spräckte Facebooks drömaffär

Sociala nätverk eller sociala medier är om något trenden nummer ett 2008. Samtidigt har som jag skrivit om tidigare ingen spelare riktigt fått ihop affärsmodellen för sociala nätverk. Utifrån det perspektivet låter det rätt naturligt att jätten inom området, Facebook, skulle köpa Twitter, mikrobloggen som är årets hetaste bolag i USA (i Sverige kör vi ju Jaiku i stället, men principen är densamma), som Kara Swisher All Things Digital rapporterar om.

 
Fakta i målet är som följer:

  • Facebook skulle köpa Twitter för 500 miljoner dollar
  • Förhandlingarna sprack för tre veckor sedan efter att parterna inte lyckats enas om värderingen
  • 20 procent av pengarna skulle betalas kontant, resten i Facebookaktier, som värderats utifrån en värdering på 15 miljarder dollar på hela Facebook, vilket Twittrarna tyckte var alldeles för högt, de såg snarare Facebook värt 5 miljarder dollar.
  • Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, har officiellt uttryckt att han gillar det Twitter gör. I en intervju nyligen sade han att Twitter har en ”elegant modell” och att vad ”riktigt imponerad av vad de skapat”.
  • Twitter har tagit in 20 miljoner dollar i riskkapital, i den senaste rundan till en värdering på 98 miljoner dollar. Facebook har tagit in 516 miljoner dollar, senast till en värdering på 15 miljarder, (när Microsoft gick in)
  • Twitter har 6 miljoner användare, Facebook har 120 miljoner.
  • Twitter har höga kostnader för de sms som de skickar ut som statusuppdateringar för sina medlemmar (funktionen stängdes nyligen av för europeer).

Jag vet inte hur man skulle ha integrerat Twitter med Facebook. Men jag vet att annonsmodellerna på nätet ännu inte fått grepp om de sociala nätverken (nej, jag ser inte bannerannonserna för sexiga underkläder, medel mot håravfall eller billiga bilförsäkringar som det). En orsak är att folk ofta är helt ointresserade av annonser när de sitter och kommunicerar med vänner. Man går ju in på Facebook för att kommunicera, inte läsa nyheter, så det går inte att jämföra sociala medier med traditionella nyhetsmedier på nätet.
 
En annan orsak är att vi är så lättrörliga på webben. Och att det är väldigt svårt att vet vad vi kommer att prata om. Idag hamnade jag i en diskussion om jazz på Jaiku, helt oförhappandes. Förra veckan diskuterade jag hur man får sina barn att äta maten, och blandat med det är det mycket webb, annonsformat och tekniksnack. Det är rätt svårt att sälja in annonser baserat på denna till synes disparata blandning. 
 
Mashable skriver intressant om det: Orsaken till att sökannonser (baserade på innehåll) inte fungerar i sociala medier beror på att sociala medier bygger på kontext, snarare än innehåll: 
 

It’s clear that a solution to the social media monetization puzzle cannot be solved by content alone. Tools that track the context within which the social media  participant engages within various communities are important. Context-based discovery and social search play a role in bringing relevant content to receptive audiences. Interest-based user engagement — based on user context, not content -– tracks interest across various conversations and among the plethora of social media sites.

 
För att annonserna ska bli relevanta för mig som besökare/användare måste alltså målinriktningen bli mycket smartare. Vi måste få annonssystem som ”vet” mycket mer om mig än dagens annonsnätverk. På webbspråk kallas det här ”behavioural targeting”, översatt ungefär ”beteendestyrt annonsering”. Annonssystemet på webben måste alltså veta att jag är intresserad av jazz även när jag går in på sportcommunityn och snackar fotboll. Eller tvärtom. 
Tekniken för beteendestyrd annonsering har funnits länge, men vad jag vet har den inte riktigt tagit fart ännu, gissningsvis för att den ännu inte är tillräckligt bra. (Det måste fungera, när ”fel” googleannonser kommer upp på en sajt blir man ju bara trött). Dessutom innebär beteendestyrningen en massa integritetsproblem som jag tror inte är helt enkla att överkomma. 
Läs gärna Joakim Jardenberg om beteendestyrda annonser.

I ljuset av detta tror jag Twitter och Facebook hade mått bra av en integrering. Båda bolagen måste ganska snart komma igång med att bygga framtidens annonseringsteknologi för sociala nätverk. Och med en lång lågkonjunktur framför sig hade det varit bra att slippa bränna alla pengar själv på att göra det.
Jag tror både Mark Zuckerberg och Twitters vd Evan Williams kommer att ångra sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.