Slänger ut konsulter

En intressant sak med lågkonjunkturen är alla rykten som dyker upp. Runt sökjätten Google florerar det många, tidigare i veckan publicerade den lilla okända sajten Webguild uppgifter om att sökjätten skulle göra sig av med upp till 10 000 personer. Eller rättare sagt 10 000 medarbetare, för det handlade om 10 000 inhyrda personer. Några egentligen källor angavs inte, utan sajten hänvisade till officiella dokument som Google lämnar in till amerikanska finansinspektionen SEC, där det står att företaget har 20 123 anställda, medan i verkligheten har Google 30 000 anställda. 

 
Efter det kopplar några medier ihop detta med ett tidigare uttalande av grundaren Sergey Brin, i samband med Google kvartalsrapport i mitten av oktober, där han säger att de 10 000 inhyrda ”är en väldigt hög siffra” och att Google ska dra ned på den.

 
Till slut går dock en taleskvinna på Google ut och bekräftar att man ska dra ned på konsulter och inhyrd personal. 
”Vi har 10 000, och vi har haft en plan en tid för att avsevärt reducera den siffran”, säger Jane Penner till Cnet, men betonar att det är något Googleledningen planerat länge, sex, sju månader. 
”Det föregriper den mest akuta delen av den nuvarande ekonomiska krisen.”

  

Exakt hur många som ska bort vill hon inte gå in på. Gissningsvis kan ”avsevärt reducera” betyda allt mellan tio och femtio procent. Men att alla 10 000 ska bort förefaller osannolikt. Det är ändå en total omsvängning för ett företag som så sent som i förra hösten fortfarande hade problem med att hantera tillväxten. Bara det faktum att företagsledningen hellre pratar om kostnadskonstroll än nya tjänster och finesser säger allt. 
 
Samtidigt fortsätter Google att skala bort kostsamma projekt som ligger utanför kärnverksamheten och satsa ännu hårdare på att öka intäkterna. Lively, en teknologi för att skapa virtuella 3D-världar på webben läggs ned vid årsskiftet. Även en teknologi som Searchmash, en lite experimentell sökteknologi som borde ligga mer i linje med Googles kärna, har skrotats
 
Dessutom ryktas det om att Google-vd:n Eric Schmidt är på väg bort. Enligt uppgifter pratar han hellre om finanskrisen, Citigroup och klimatförändringar än hur Google ska öka intäkterna, spara pengar och hantera krisen. Resonemanget är att Google har varit så otroligt ohotade under flera år att både Schmidt och grundarna Sergey Brin och Larry Page ägnat mer tid att fundera ut storslagna projekt som hur Google ska rädda världen från klimathotet, än att aktivt förbättra den befintliga verksamheten. När nu krisen kommer är det svårt att mentalt ställa om och gå tillbaka till grovjobbet med att leda företaget. 
 
Om det ligger något i saken har jag ingen som helst aning om. Men att Google har problem är uppenbart. Det faktum att man slår konkurrenterna Microsoft och Yahoo på fingrarna varje dag räcker inte längre. Tillväxten har nästan helt avstannat, och inbromsande investeringar online kommer slå även mot branschettan. 
 
Den närmaste tiden avgörs det om Google lyckas hantera den här förändringen och går stärkta in i en ny fas för bolaget, eller om Google är på väg att bli mer som alla andra internetföretag.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.