Han ska göra Facebook lönsamt

Det har ryktats om det ett tag, men igår kväll blev det klart: Ryska investeraren Digital Sky Technologies med Yuri Milner i spetsen går in med 200 miljoner dollar i Facebook. För de pengarna får de 1,96 procent av den sociala nätverkssuccén, vilket gör att Facebook värderas till 10 miljarder dollar. Klart mindre än de 15 miljarder som sajten värderades till när Microsoft gick in med pengar, men fortfarande en rejäl peng med tanke på att Facebook fortfarande inte riktigt fått snurr på affärerna.

Nu är det dock inte så att grundaren Mark Zuckerberg behöver mer pengar, nej investeringen görs i stället för att få ökat handlingsutrymme. Och för Yuri Milners erfarenhet av affärsmodeller för sociala nätverk. Digital Sky äger nämligen en hel rad av communities i Östeuropa som till stor del lyckats tjäna pengar, med mikrobetalningar och andra olika metoder.

I en intervju på Techcrunch indikerar också Zuckerberg och Milner att Facebook nu kommer titta på mer uppköp. Zuckerberg hävdar också att sajten går med vinst på daglig basis, alltså genererar ett positivt kassaflöde, och har gjort det de senaste fem kvartalen. Dessutom ökar intäkterna med 70 procent på årlig basis.

Det ska bli väldigt intressant att se om de ryska erfarenheterna kring affärsmodeller går att applicera på global basis för en jätte som Facebook. Personligenärjag fortfarande tveksam till de så kallade riktade annonserna på sajten, jag tror snarare intäkterna ligger i att skapa speciella tjänster för företag som vill finnas och synas på Facebook.

Twitters grundare Biz Stone avslöjade förra veckan att Twitter inte kommer börja med annonser, utan i stället erbjuda extratjänster för proffsanvändare och företag och ta betalt för dessa. Basfunktionaliteten kommer dock även i fortsättningen vara gratis.
”Ingen av oss som jobbar på Twitter kan någonting om annonsering, vi kommer aldrig anställa någon som jobbar med det”, sade han.

Se hela intervjun med Mark Zuckerberg och Yiru Milner nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *