Har ni svårt att särskilja er från Rix FM, SR?

Först: Tack alla för fina och insiktsfulla kommentarer på mitt inlägg om dagstidningarnas omstrukturering i fredags. Jag ska försöka svara i en ny post snart!

Sedan: Dagens mest obegripliga, för att inte säga direkt dumma: SR.se byter namn till Sverigesradio.se.
Genom att tydliggöra hela namnet, och inte bara förkortningen SR, ska ”ordbilden” Sveriges Radio få oss att förstå att ”innehållet bland annat är av hög journalistisk kvalitet, oberoende, opartisk, fritt från reklam och finansierat av användarna.”
Så står det faktiskt.

För av någon anledning idag har vi, lyssnare, medborgare inte förstått att Sveriges Radio inte är som Rix FM, Vinyl 107 eller Lugna Favoriter. Eller? Va? Eller Aftonbladets radionyheter? Que?

Nej, det här kan bara inte vara ett problem för public service.
I alla fall inte något som överhuvudtaget borde prioriteras. Det är ju knappast presentationen av företagsnamnen som är SR:s och SVT:s stora problem idag. Det påminner om när de gjorde om Aktuellt i SVT för några år sedan och det talades om hur Jarl Alfredius skulle gå i studion, mot kameran. Som om vi tittare och lyssnare skulle bli mer intresserade av att se programmet för att han rör sig på ena eller andra sättet, eller hur tjusig kanalgrafiken är.

Det tråkiga är att genom att fokusera på sådana här ytliga detaljer missar man det stora målet: Hur ska public service förbli relevanta i dagens gigantiska medieutbud. Vad ska man göra? Och framför allt: Vad ska man inte göra.

Dessutom, och det är kanske det som mest konkret kommer slå tillbaka mot den här idén: Genom att byta från en enkel tvåbokstavsdomän till något så lång och krångligt som sverigesradio.se, tretton (13!) tecken, så försvårar man för både lyssnare och läsare.

Jag drev själv en sajt här, innan VA.se blev VA.se, med det korta, klämmiga namnet ”ekonominyheterna.se”. Jag vet inte hur många gånger det blev fel på länkarna, och hur ofta men vi hade problem att skriva länken i papperstidningen för att den helt enkelt blev för lång, med tillhörande undersidor. Varför kräva av folk att skriva 13 tecken när de använder världens snabbaste och mest stressande medium i stället för 2?

Att äga ett domännamn med bara två bokstäver idag är hårdvaluta i internetkretsar, de delas ju sedan flera år tillbaka inte ut längre.

Med en 13-bokstavsdomän följer en massa nya problem, som till exempel alla som skriver fel. Ska SR se till att fixa sverigeradio.se, sevrigesradio.se etcera? Eller, de kanske redan är uppköpta av ett gäng lukrativa spammare?

Jag älskar public service och lyssnar dagligen på P1, ofta på webbradion och numera också via deras fantastiska Iphone App, där alla program finns tillgängliga direkt. Både SR och SVT gör en massa bra och smarta saker idag. Det här är varken det ena eller andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *