”Inte bara tekniken havererade”

Kom hem igår kväll, en trött pappa med två trötta barn, efter sonens fotbollsmatch. Han och jag såg fram emot kvällens match i Champions League, Arsenal- – Manchester United, toppfotboll på allra högsta underhållningsnivå.

Döm om min förvåning när tv:n därhemma visar sig helt död. Inte en enda kanal visade annat än myrornas krig. Självklart loggar jag in på Comhems sajt direkt för att få info om ifall det är något avbrott, eller om felet ligger i min egen utrustning.
Men det visar sig omöjligt att komma in på Comhems sajt.

Jag googlar och försöker ringa kundtjänst.
Lika tomt och dött där. Samtalet avslutas automatiskt.

Till slut tar jag till den bästa kanalen jag vet för att få reda på vad som händer JUST NU: sökfunktionen på Twitter.
Nu först fattar jag: Comhem har tekniska problem, folk är upprörda, skriver könsord, svordomar.
En person länkar till Expressen, som verkar vara först med att skriva om avbrottet, somjust då, ett par minuter före avspark, upprör tiotusentals fotbollsfans i hela landet. Men i Expressens artikel handlar det om att att Viasatsport skulle ha råkat ut för strömavbrott, ingenting om Comhem.

Till slut fladdrar ett inlägg om TV6 sajt förbi mina stressade ögon, jag loggar in på TV6.se, fylld av fasa inför det sedvanliga strulet som jag brukar råka ut för när jag försöker köpa livesändningar där (de accepterar bara pc, inte Mac, och min pc hemma verkar vara för gammal för att klara det hela).
Men så funkar det! Direkt!

Sonen jublar och kvällen är räddad. (I alla fall i tolv minuter innan United punkterar matchen med två snabba mål.)

Under kvällen fortsätter hatet mot Comhem strömma ut på Twitter. 379 inlägg på bara några timmar.

Till slut, halvvägs in i matchen, kommer tv-bilden tillbaka. Men hos mig saknas ljudet, så jag tillbringar andra halvlek med två skärmar hemma i soffan, med 10 sekunders fördröjning och olika grynighet.

Efter matchen upptäcker jag att en privatperson har ”kidnappat” Comhems användarnamn och där retweetar elaka inlägg om Comhem.

Just då toppar nyheten de flesta stora nyhetssajter. Hos DN.se ligger den i topp, hos Aftonbladet på plats tre, även Expressen, Svd, SR och SVT skriver stora braskande rubriker om haveriet. Radion och tv har långa inslag om det.

Men hos Comhem, då?
Nej, visserligen är sajten uppe till slut, men informationen om avbrottet begränsas till en ytterst liten länk längst ner i högra hörnet på sajten. ”Information angående tidigare strömavbrott”, står det.

800 000 svenskar kan inte se på tv, ringa eller komma åt internet, men hos företaget som är ansvarigt för detta möts man av säljpuffen ”Alla mår bra av ett snabbare bredband” med en lustig 3d-kvinna på väg att bli skjuten ur ett kanonrör.

Det är snudd på oförskämt mot de 800 000 svenskar som betalar åtskilliga tusenlappar varje år till bolaget.

Varför inte bara, på ett tydligt och korrekt sätt, berätta om avbrottet på sin egen sajt? Inte smussla undan det, utan, om man nu tar det på allvar, som Comhem idag säger, så måste det ju synas. Varför ingen information om eventuella kompensationer? Eller alternativa uppkopplingar eller tv-tjänster? Hur göra för att ringa 112?

Nu tvingades 800 000 svenskar få sin information via medierna i stället. Är det verkligen bättre, Comhem?

Företag som inte förmår att ta sina kunder på allvar kommer aldrig – jag säger aldrig – att få något förtroende hos dem. Hur många av de 800 000 kunderna skule idag inte vilja byta leverantör, om det bara gick?
Problemet för de här bolagen är att de så länge har levt i en monopolvärld att det inte förstått att det faktiskt måste lyssna på kunderna. Prova själv att googla Comhem, idag handlar många av träffarna om gårdagens avbrott, men igår var det väldigt många träffar på upprörda kunder.

Nu under förmiddagen har Comhem själva till slut registrerat sig på Twitter och faktiskt börjat kommunicera. Det är en bra start. Men bolaget har väldigt långt att gå om de ska kunna vinna tillbaka kundernas förtroende.

Hans Kullin skriver också om Comhems kommunikationshaveri.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *