Idag öppnar Reinfeldt första luckan

Idag inleds julen. Gick upp tidigt i morse, hängde upp upp julstjärnan innan barnen vaknade, adventsstaken och balkonglysningen kom på plats i helgen. Sedan första avsnittet av julkalendern med hela familjen samlad i soffan.

Men det är inte bara Sveriges alla barn som börjar öppna luckor idag.

Försvaret, Säpo och den svenska regeringen har i år en alldeles egen julkalender. En där du och jag och alla andra som finns och verkar på internet är det hemliga innehållet bakom luckorna.
Idag inleds övervakningen av svenska medborgare på internet i och med att FRA-lagen träder i kraft.

Från och med idag har Sveriges teleoperatörer en skyldighet att skicka en kopia på all trafik som passerar i deras fibrer till FRA via nätverkens så kallade samverkanspunkter.
Exakt hur detta ska ske vill ansvariga inte berätta så mycket om, så teorierna om hur detta kommer gå till frodas på bloggar och forum.

Mark Klamberg, doktorand i folkrätt Stockholms universitet, skriver att FRA inte kommer att söka på speciella ord. I stället ska man kartlägga människors vänner och nätverk, så kallade sociogram.
Klamberg ställer frågan till före detta Säpochefen Andreas Eriksson och får svaret:
”Sociogrammen finns i analysdatabasen”

Enligt wikipedia är sociogram ”ett diagram som avbildar sociala kontakter i en grupp, det vill säga ett socialt nätverk av människor.”

Om detta stämmer är det ingenting annat än Informationsbyrån IB:s obehagliga registrering av människors åsikter på 70-talet.

Tyvärr lär vi inte få veta exakt hur det ligger till eftersom FRA inte vill berätta det med hänsyn till rikets säkerhet. Så kanske det är, men så länge FRA inte vill säga VAD man gör så kommer folk fortsätta försöka förstå och tolka deras uttalanden.
Alternativet är att vi ska lita på FRA:s goda intentioner.
Den som har inget att dölja har inget att frukta”, brukar det heta.

Tyvärr har vi väldigt dåliga erfarenheter av länder som använder den typen av argumentation.

Uppdatering: Nu visar det sig att FRA trots att man lobbat för den här frågan i flera år, ändå inte har tekniken på plats för att påbörja övervakningen. Pinsamt. Eller kanske bara ännu en dimridå?
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.