17 trender på internet 2010

Tiden står inte still, 2010 är snart tre veckor gammalt, och det är hög tid att sammanfatta tankarna inför det kommande året. Jag tror realtids- och umgåstrenden kring Twitter och bloggare kommer fortsätta, men det blir också mycket mobilt och lite ny teknik. Här är mina förutspåelser om hur internet utvecklas 2010.
Mina tankar inför medieåret 2010 har ni redan kunnat läsa på bloggen Same Same But Different.

1. Geotaggning
När vi nu kommit på att det kan vara roligt att checka in på olika ställen, samla poäng och berätta om det för världen så kommer det bara bli mer och mer. Gowalla är på väg att bli internetvinterns motsvarighet till sommarens schlagerplågor, Foursquare är ännu lite nördigare, och inom kort kommer fler utmanare. Visst vill vi leka med våra mobiler, tävla med kollegor och kompisar.

2. Etikdiskussioner.
Larm om bloggbluffar. Köpta blogginlägg och tweets. Resumes artiklar om betalda tweets och kändisbloggarna som fått gratis barnsjukvård är bara början. Etikdiskussionerna oberoende, annonser och dold sponsring kommer eskalera under 2010. Många fler kändisar än Pernilla Wahlgren och systrarna Graaf åker dit på detta. Men samtidigt vill vi fortfarande läsa om kändisarnas privatliv på bloggarna. Och vi värderar fortfarande de beroende experternas blogginlägg högre än oinsatta allmänreportrars traditionella nyhetsartiklar.

3. Apples läsplatta skakar om
Apple läsplatta slår världen med häpnad, men säljframgångarna uteblir. Brist på riktigt attraktivt innehåll är det största skälet, framför allt har Apple svårt att attrahera den klassiska underhållningsindustrin. Läsplattan blir ändock ett avstamp för en ny typ av enkla, snabbstartade datorer, oftast tangentbordslösa, där programmen har ersatt av applikationer, ”appar”, och där data ligger lagrade i det berömda molnet ute på webben.
Det mest kända är Google Chrome som kommer i slutet av 2010 och ger Windows och MacOS rejäl konkurrens, men även uppstickare som Jolicloud och Hyperspace kan mycket väl ge sig in i matchen.

4. Mobilen blir en allt viktigare mediekanal och umgängesplattform. Att ha facebook, internet och msn i mobilen blir en självklarhet för allt fler. Iphoneupplevelsen kopieras och packas in i även billiga massmarknadsmobiler.

5. Google Nexus eller någon annan Androidlur, troligen från HTC, kommer bli ett reellt hot mot Iphone. Men Apple kommer ändå vara nummer ett.

6. Sony Ericsson kommer lägga ned eller i alla fall drastiskt minska sin mobiltelefontillverkning, kanske välja en smalare marknad, en liten del av marknaden.

7. Tablå-tv tappar. Det trodde jag 2009 också, men nu tror jag det blir ännu mer. Nyheter, tv-serier och film finns ju faktiskt ingen som helst anledning att se vid en viss tidpunkt. Det som kommer stärkas inom traditionellt tv-tittande är direktsända program. Där kommer folk att titta och prata med varandra på nätet samtidigt.

8. Piratkopiering och integritet på nätet blir en viktig fråga i valet 2010. Rättegången mot Pirate Baygrundarna spelar Piratpartiet i händerna.
Den stora politiska frågan blir hur mycket de etablerade partierna vågar flirta med nätets gräsrötter. MP vill, men får problem med S. M vet att de borde, men vågar inte provocera EU och befintlig lagstiftning för mkt.

9. Microsoft får problem.
När nyhetens behag kring Windows 7 försvunnit planar försäljingen ut. Likaså för mjukvarujättens andra kassako: Office. Färre ser längre värdet i att köpa dyra licenser för något så trivialt som ordbehandling, kalkyl, presentationer och epost. Google blir ett reellt alternativ för både privatpersoner och företag. Google kommer alltmer bli det nya Microsoft.

10. Google och Apple kommer bli ännu mera bad guys. Myndigheter börjar utreda om bolagen utnyttjar sina monopolsituationer.

11. Google kommer se att deras intäkter på sök plana ut för första gången och tvingas fokusera mer på företagstjänster och mobila produkter.

12. Storbolagen kommer köpa upp flera mindre startups. Flera mindre startups kommer också göra ganska anmärkingsvärda stora emissioner och lyckas med det.

13. Spotify kommer lanseras i USA, men det kommer gå sådär. Under året tvingas Spotify justera sin affärsmodell något. För få köper betalversionen, och reklamen i gratisversionen fungerar inte såsom önskat.

14. Voddler kommer gå samma öde till mötes som Joost, alltså sakta tyna bort från rampljuset i brist på vettigt innehåll. Däremot kommer någon annan tjänst segla upp som ett intressant alternativ. Kanske Headweb, kanske i samarbete med TV4.

15. Twitter kommer inte lansera sökannonser på söksidan. Det får Google hantera. Däremot kommer Twitter lansera någon form av avgiftsbelagda premiumkonton. Jag tror till exempel att borde finnas ett intresse för företag och organisationer att få ordentlig statistik på trafiken på tweetsen, ungefär som företag och organisationer kan se trafiken på fansidor på Facebook.

16. Amatörerna förstör affärerna.  Entusiastdrivna sajter fortsätter att sätta käppar i hjulen för företagen. Nästa bransch att få problem är rekrytering. För mindre bolag visar sig word-of-mouth-jagande på ny personal på Twitter, Facebook och andra communities funka bättre än traditionell annonsering.

17. Hoopla! Mobilbetalningar kanske inte är helt döda. Framgången för mikrobetalningarna i App Store får fler att satsa på teknik för att låta folk betala mindre belopp med mobilen. Mest hajpat just nu är Square, grundat av Jack Dorsey som också var med och startade inte helt okända Twitter. Jag vet inte om det slår igenom 2010, men ingeting talar för att det inte skulle gå att använda mobilen för att genomföra småtransaktioner.

Vilka trender tror du på för 2010? Kommentera gärna, eller prata med mig på Twitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.