Allt inför Apples lansering ikväll

Sällan för att inte säga aldrig har väl hajpen inför en produktlansering varit så stor som inför kvällens lansering av Apples tablet, Islate, Ipad eller vad den nu ska heta. Förväntningarna på vad Steve Jobs ska leverera är minst sagt enorma, och väldigt mycket fakta har redan läckt ut om läsplattan som ska rädda mediebranschen. Men ändå tror jag vi kan förvänta oss en hel del spännande i kväll. Steve Jobs lär själv ha sagt att det är det ”viktigaste han gjort” i sitt liv.

Det här kan vi förvänta oss när Steve Jobs tar till orda vid 19-tiden i kväll, svensk tid.

  • En läsplatta baserad på en variant av Iphones operativsystem (har bekräftats av ett förlag som samarbetar med Apple). De betyder att alla de 150 000 applikationer som finns i App Store kommer fungera från start. App Store är idag en jätteaffär (omsätter över 1 miljard dollar på årsbasis) och det är naturligtvis den framgången man vill upprepa inom böcker, tidningar och underhållning.
  • En skärm på 10 tum. Tidigare uppgifter har varierat mellan ”10 till 11 tum”, eller till och med 9, men jag tror vi kan vara rätt säkra på att det blir 10 tum.
  • En version med 3G-uppkoppling och en utan, precis som med Iphone och Ipod touch. 3g-versionen kommer troligen säljas med abonnemang, precis som vanliga mobiltelefoner.
  • En storsatsning på digitalt innehåll såsom böcker, tidningar, spel och kanske även film och tv, som man kommer kunna köpa via Itunes Store. Troligen kommer Apple vidareutveckla sitt koncept med rörligt material, bilder etcetera i Itunes Store så att det kan innehålla böcker och tidningar.
  • Teknikerna pratar om att Apple kommer utnyttja funktionerna i html5 (samma som Google använder för Google Wave). Apple lär knappast stödja flash, det han man konsekvent vägrat hittills och lär fortsätta med det. Till Adobes stora förtvivlan.
  • Priset kommer ligga mellan 700 och 1000 dollar. När Apple för några veckor sedan (med alla sannolikhet) läckte ut uppgiften om läsplattan till WSJ vad uppgiften 1000 dollar. Mycket tyder dock på det kommer bli lägre, men det troliga är att det blir olika pris med och utan 3G och abonnemang.

Sedan finns det en mängd mer eller mindre realistiska spekulation och rykten. Ett av de roligaste är att Apple skulle ha stoppat in en programvara för ögonigenkänning, ”eyetracking”, fårn svenska Tobii. Då skulle man kunna styra läsplattan med blicken, kanske skulle den kunna känna av om man tittar på plattan eller inte, och då släcka ned skärmen när man tittar bort, för att spara batteri.

Det är svårt att värdera den typen av uppgifter, men att Apple skulle utveckla användargränssnittet känns som något som ligger helt i linje med vad Apple brukar vara innovativa inom. Någon form av nyhet om hur man använder multitouch för att styra maskinen tror jag vi kan vänta oss.

Namnet på plattan har det också spekulerats om: iSlate, Ipad eller Canvas?  Silicon Alley Insider går igenom alla ryktena rätt bra.

Det som vi har en tendens att missa vid en sådan här lansering är Apples partners, mediebolagen som ska tjäna pengar på läsplattan. Det har talats mycket att läroboksförlag kommer finns med vid lanseringen, med eget innehåll anpassat för maskinen. VA:s systersajt Feber spekulerar i om spel och nöje kommer vara den stora grejen för plattan. New York Times uppges vara på plats i Cupertino för att på något vis samarbeta med Apple och vi vet att Apple har haft diskussioner med de flesta stora bokförlag och tidningshus.
Jag tror böcker och tidningar kan bli jättestort på läsplattan, om det paketeras lika snyggt som Apple brukar. Men jag tror ändå att film och tv är viktigt för att driva försäljningen av plattor.

Bilder på plattan har det visats i massor. De senaste idag.  Igår läckte bilder ut som enligt mina källor är bilder på den plattan som faktiskt kommer visas.

Själva lanseringen ikväll kan ni antingen följa på Feber eller  Engadget, Gizmodo Live, eller Svenska Macworld. Slowmove listar fler ställen. Själva lanseringen kommer dock inte tv-sändas på webben, utan vi kommer få hålla tillgodo med text-uppdateringar.

På Twitter är hashtagen man ska hålla koll på #applevaka för svenska eller #tablet för internationell bevakning.

VA återkommer med analyser och kommentarer efter Steves framträdande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.