Därför kan Ipad vara det största Steve Jobs gjort

Vi trodde Apple skulle revolutionera världen tillsammans med mediebranschen. Vi trodde Apple skulle lansera en digital butik som skulle göra det möjligt för oss att tjäna pengar på våra gamla tryckta alster, på våra celluoidfilmer, på våra gigantiska medieapparater som kostar oss miljoner att hålla vid liv.
Vi trodde Steve Jobs skulle rädda journalistiken, precis som han ”räddat” musikindustrin med Itunesbutiken.

Gisses! Vilka naiva tomtar vi var. (Jag får själv sälla mig till den skaran.)

Steve och hans smarta geeks i Cupertino struntar naturligtvis fullständigt i tidningsförlagens och mediebolagens intäktsproblem. Visst vill han ha bra innehåll till sina plattformar, men han vet också att det faktiskt inte finns någon brist på det idag. När Apple lanserade Ipoden för nio år sedan insåg Steve att han kunde tjäna per pengar om han fick sälja innehåll till den. Idag har Apple en så stark ställning inom hemelektronik och prylar att man inte behöver någon draghjälp från innehållsbolagen.

I stället fokuserar Steve på att göra det han gör bäst: Att göra en innovativ produkt som på allvar kommer förändra vårt sätt att använda datorer, digitala produkter, prylar eller vad vi ska kalla det. Och han gör det genom att utnyttja den värld han kan bäst: internet.

Jag är ganska säker på att om tre år kommer alla – jag säger ALLA – datortillverkare kopiera Ipaden och göra sina egna versioner av pekskärmsplattor, byggda med  Windows, Android, Linux och gud vet vad. Och då kommer vi alla säga att, ja, det var Apple som fick oss att förstå att man kan göra sådana här saker.

Jag tror att det handlar om så enkla saker som hur vi som människor interagerar med digitala produkter. Klassisk människa-maskin-interaktion. Användargränssnitt, helt enkelt.
Apple revolutionerade datorvärlden med sitt grafiska användargränssnitt med mus, fönster och menyer i stället för en kommandorad när man lanserade den första Macen 1984. Att peka, klicka och dra i det man ville flytta kändes naturligare än att skriva copy XX to YY i text.
Nu har vi gått ett steg längre, och gjort både tangentbord och mus helt överflödiga, i alla fall när det gäller att styra maskinen. Jag känner det själv när jag använder extern mus till min Mac, då känns det numera lite konstigt att behöver hämta en liten puck vid sidan av datorn för att backa ett steg i en browser, när jag annars kan göra det genom att svepa med två fingrar på en yta.

Det här kommer få enorma konsekvenser för hur vi använder datorer. Människor som idag fortfarande tycker datorer är krångliga kommer älska Ipaden. Gamla och barn kommer förstå den på två sekunder. Alla som gett en Iphone till en 3-åring vet hur lång tid det tar innan hon begriper hur man tittar på bilder i den: Nolltid.

Därför kanske man inte främst ska se Ipaden som en Iphone XL, utan som en ny, enklare dator. En dator som inte är för jobb och tråkigt rapportskrivande, utan för allt det där roliga vi gärna gör med datorn i soffan. Kollar bilder, surfar på roliga sajter, håller kontakt med vänner och bekanta. Eller spelar spel, tittar på film och videoklipp på webben. Sånt vi redan gör varje kväll.

Och då kan det här faktiskt vara en av de viktigaste sakerna Steve Jobs gjort. Det kan bli lika stort som Macintosh-datorn.

Man kan också se Ipad som en ersättare till den rätt misslyckade (i alla fall försäljningsmässigt) Macbook Air. Men naturligtvis med mycket större potential, tack vare det låga priset. Det helt avgörande för försäljningsframgången kommer vara hur folk upplever det att jobba med Ipaden, och där får man väl säga av de demos som visades i går kväll att det verkar som om den kommer bli väldigt snabb. Kolla in det här spelet till exempel.

Men även om Apple inte fokuserar på mediainnehåll till Ipaden idag, lär det komma i kommande versioner. Nu lanserar man sin Ibookstore, en direkt konkurrent till Amazons Kindle och deras e-boksbutik. För tv, film och musik har man redan Itunes Store. Och i framtiden lär det komma en Imag Store också. Idag får mediebolagen nöja sig med att sälja sina produkter som appar eller böcker, och det kommer de också göra.

På ett sätt är det här ett stort steg framåt för tidnings- och bokförlagen: Nu finns det äntligen en apparat som de kan utveckla applikationer, innehåll och tjänster för. Men det stora jobbet är fortfarande att göra detta. Det enklaste exemplet är New York Times, som jobbat hårt med sin betaltjänst och nyhetsläsare Times Reader. NY Times var med på demon i går kväll, både med en app i App Store (gratis) och sin webbsajt (gratis). De såg väldigt snarlika ut, och även om videoklippen kommer förbehållas betalande kunder i App Store, så måste NY Times fortfarande övertala sina kunder att betala för detta. Nu kan innehållet bli lite mer tillgängligt för läsarna, genom Ipaden. Men jag tror inte det räcker.

Kvällens stora förlorare är i mina ögon Amazon och Adobe. Amazons Kindle framstår helt plötsligt som en väldigt trist och begränsad produkt. Och Adobes flashteknologi kom inte heller den här gången in i Apples produkter.

Men bristen på flashstöd då? Avsaknaden av kamera? Av multitasking (att du kan köra flera program samtidigt)? Det finns inte heller någon USB-port och någon påpekade till och med att det inte gick att ringa med den.
Näe, men det är inte det viktiga. Den här soffdatorn behöver inte kamera, den behöver inte USB, i alla fall ett tag. På sikt lär allt det komma, men Apple har gjort vettiga prioriteringar, att apparaten klarar 10 timmars batteritid är mycket viktigare. Och till och med den inbyggda accelerometern, som gör att du kan röra på Ipaden och använda rörelserna för att styra i spel.

”Tänk Wii, ingen trodde på den heller nät den kom”, argumenterade min kollega Roger ÅbergFeber när vi promenerade hem efter lanseringen.

Och det är precis så. Ipaden är inte för tekniknördarna, för de som vill ha allt allt allt. Den är för folk som vill ha en enkel smidig apparat, och som dessutom är snygg och enkel att använda. Som alltid är på, och som är enkel att ta med sig.

*******

Till sist: Även om Apples aktie sjönk efter lanseringen så tror i alla fall analytikern Gene Munster att Ipad kommer bli en storsäljare: 4 miljoner sålda i år och dubbelt så många nästa år.

Det som imponerade mest på mig i de filmer som visats med Ipad är hur snabb den är, hur snabbt skärmen svarar när man drar, klickar och göra saker.

499 dollar kommer förmodligen motsvarar om kring 5000 kronor när Ipaden börjar säljas i Sverige. Med 3G och lite mer minne blir det en eller ett par tusenlappar till. Det är mycket pengar, men jag tror fortfarande många kommer se det som ett gott alternativ till ännu en dator.

Fotnot: Texten uppdaterad och rättad på några ställen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.