Därför vågar Google utmana Kina

Dagens stora internetnyhet är naturligtvis att Google tar strid med kinesiska regeringen och kräver att få erbjuda Google.cn ocensurerad, annars hotar sökjätten lämna Kina.

Ett pr-utspel för att dölja att det gått dåligt eller en bekräftelse av att Google verkligen är det goda företaget som ”inte vill göra ont”?
Det är de två enklaste tolkningarna av utspelet. Men jag tror det är lite mer komplicerat än så.

Att det skulle gå dåligt för Google i Kina motsägs av flera rapporter, bland annat en från Statcounter som säger att Googles marknadsandel i Kina ökat från 28 till 43 procent bara det senaste halvåret, samtidigt som den stora konkurrenten, Baidu, tappat från 68 till 56 procent.

Samtidigt är Kina en marknad som det är väldigt svårt att avstå från. Det finns fler kineser på internet än det finns amerikaner som andas. Enligt analytikeruppgifter drar Google in 600 miljoner dollar på affärerna i Kina. Det kan låta mycket, men är ändå bara strax över 2 procent av bolagets omsättning. Men konkurrenter som Microsoft skulle ändå ge sin högra hand för att nå Google försäljningvolymer i det stora landet i öst.

Nej, jag tror nog snarare på att Google faktiskt gör det här för någon form av långsiktig vinning. Här är mina skäl till det:

  • För det första vinner Google otroligt mycket pr-mässigt på att ta strid med den kinesiska diktaturen, vilket är väl så behövligt efter alla diskussioner om upphovsrätt, Googles bokprojekt och Murdochs och tidningsindustrins kritik som förts på sistone. Det är dags att visa vad mottot ”don´t be evil” står för, på riktigt.
  • För det andra så behöver inte Google Kina. I alla fall inte just nu. 2 procent av omsättningen går att klara sig utan. Google har viktigare saker att tänka på, som lanseringen av Googlemobilen Nexus One förra veckan, som om det vill sig väl kan bidra avsevärt mycket mer till Googles finanser, 9 procent på börsvärdet, närmare bestämt.
  • Spionhotet. Googles kärnkompetens är teknik. Det man anklagar NÅGON för är ju att försöka komma åt Googles teknikhemligheter, även om man inte direkt vågar anklaga kinesiska myndigheter för att ligga bakom dessa hackerattacker. Men lägger man värdet på Googles teknik i vägskålen är det lättare att räkna hem tillbakadragandet.
  • Makt. En av de intressantaste tolkningarna av Googles utspel är att det faktiskt är första (?) gången ett företag agerar som en nation i ett mellanstatligt ärende. Det är ju inte USA som vill förhandla om censur med Kina, det är ett företag. Ett företag som är så stort och så allomfattande på internet att det kan sägas representera hela nätet, nätet som en nation. Google får också stöd av USA, utrikesminister Hillary Clinton kräver en förklaring av Kina. Kanske kan det till och med vara så att Google får vara en bricka i ett mycket större diplomatiskt spel? (En spekulation, ja, om det vet jag naturligtvis ingenting.)
    Men i förlängningen är det naturligtvis mycket intressantare för Google att agera på en icke-censurerad kinesisk marknad än dagens censurerade.
  • Man hoppas på gräsrötterna. I bästa fall har Googles relativa framgång i Kina redan fått fler och fler kineser att upptäcka fördelarna med en i alla fall inte helt censurerad sökmotor. Jag tror chansen är hyfsat stor att en del av dem faktiskt kommer sätta lite press på sin regering. Google.cn är vad jag förstått den enda sökmotor i Kina som berättar för den som söker att vissa träffar i sökresultatet har censurerats bort. De tekniskt kunniga i Kina har också enkla verktyg (proxy, VPN) för att kringgå censuren. Om Google stängs av hela i Kina kan trycket från oppositionsgrupper öka, eller så leder det till att fler och fler köper VPN-uppkopplingar för att komma åt annat än det staten vill.
    Vad jag förstått är även Google.com tillgänglig i Kina, och där visas sökresultaten som vanligt. Däremot är själva de censurerade webbsajterna (som till exempel sidor med information om massakern vid Himmelska Fridens Torg 1989) inte tillgängliga. Men .com-adressen har en väldigt låg andel av trafiken i Kina, den stora delen ligger på .cn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.