Klart för Apples tablet

Efter en rykteskarusell som saknar motstycke – inte ens inför Iphone var hajpen lika stor – så tycks nu allt klart för en lansering av en Appletablet i vår. Enligt WSJ:s källor så är det helt klart att Apple kommer att lansera den omtalade läsplattan/tablet-macen på ett event på Yerba Buena Center for the Arts i San Fransisco den 27 januari.
Det handlar om bärbar dator utan tangentbord, som en jättestor Ipod Touch, med en skärm på 10 till 11 tum som ska börja säljas i mars, även om den exakta säljstarten inte är helt säker, enligt WSJ.

Om den kommer att kallas ”iSlate” eller inte är oklart, men priset ska vara 1000 dollar, enligt analytiker som WSJ refererar till. Tidigare har andra uppgifter på ett pris varit i trakterna 600-800 dollar. I priset kan det dock komma att ingå uppkoppling via wifi över hela USA, liknande den uppkoppling som Amazons Kindle säljs med.

Se intervjun med WSJ:s reporter Yukari Kane nedan.

Som jag förstår det kommer Apples tablet kunna göra en mängd olika saker, både spela film, tv, musik, visa böcker och tidningar. Men också naturligtvis surfa på internet. För att säkerställa att det finns tjänster och innehåll för tableten så har Apple enligt uppgifter pratat med flera olika aktörer, framför allt bokförlag och speciellt de som jobbar med läroböcker. Tanken är att med en tablet kan man enklare läsa, stryka under och dela med sig av anteckningar kring en kursbok. Apple kommer dock dela med sig mer frikostigt av intäkterna för sålda produkter för tableten, 70 procent till skaparna och 30 procent till Apple. Amazons upplägg med bokförlag är 50/50.

Personligen tror jag att Islate, eller vad vi nu ska kalla tablet-datorn, kommer vara dyr när den kommer och till en början enbart finnas i USA. Att sälja den via bredbandsoperatörer känns också vettigt, det är på samma sätt som med Iphone. Nackdelen med det är att det blir svårare att rulla ut försäljningen över hela världen, men det är å andra sidan en vanlig försäljningsstrategi för Apple.

Nyckeln till framgång för Apple tror jag hänger på två saker.

  • Hur väl man lyckas få med sig bokförlag, filmbolag och andra innehållsleverantörer som kan leverera innehåll till tableten.
  • Det rent praktiska, funktionella, alltså hur bra batteritid kommer den har, hur klarar sig skärmen ute i trängseln på kaféer och tunnelbana, hur lätt är det att skriva på den. Om det bli enkelt att skriva på den tror jag lätt den kan bli en ersättare till Macbook Air, som ju aldrig blev någon försäljningssuccé för Apple.

För hur man än vrider och vänder på det så har en tablet-dator flera fördelar jämfört med både en Iphone och traditionell bärbar dator:

Spontant tror jag risken för en besvikelse den 27 januari är rätt stor. Förväntningarna har skruvats upp något så enormt så det är räcker med att några saker saknas i den färdiga produkten för det. Jag tror nog både priset och bristen på innehåll (några läroböcker kommer inte locka många) kan få suckar att höras i bloggosfären den 27e.

Inte desto mindre tror jag på sikt att den här typen av bärbara pekskärmsdatorer kommer att slå igenom. Men det tar nog ett par år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.