Så fel hade jag om webbåret 2009

Det är hög tid att summera internetåret som gått. Men först lite självrannsakan och utvärdering avmina spådomar inför året som nu passerat.

Realtidswebben blir mainstream. Att delta i en onlinekonversation på en community som Twitter, Jaiku eller Bloggy når utanför de lilla kretsen tekniknördar. Kultursidorna börjar skriva om samtalet som pågår därute på nätet som det nya heta. Marknadsförare börjar förstå att det händer saker därute, men lyckas inte göra så mycket av det.

 • Ja, Twitter blev verkligen mediernas och alla kändisars lilla baby 2009. Varenda företag av rang började anställda sociala media-redaktörer.

Filtrering blir viktigare än någonsin.  N är alla pratar med alla online blir det ännu viktigare att det finns verktyg som hjälper oss hitta det som är relevant för just oss.

 • Njae. Visst börjar informationsflödet bli oöverskådligt, men verktygen är alltjämt för trubbiga.

Minst en stor svensk tidning lägger ned sin papperupplaga och övergår till att enbart finnas på nätet.

 • Nej, däremot sparades det rejält på de svenska redaktionerna under 2009.

Internetannonseringen minskar kanske inte 2009, men tillväxten stannar i alla fall upp rejält. Det blir ett jobbigt år för många nätmediehus. Flera tvingas till besparingar och omprioriteringar.

 • Ja. Totalt ökade förvisso annonseringen, men det var främst sökannonsering och eftertext som växte. Traditionella banners gick inte lika bra. Och sparpaketen haglade på DN, Expressen, nu senast UNT och många fler.

Storbråk om kompisar.  Både Facebook och Google har lanserat sina egna metoder för att skapa en inloggningsfunktion som följer med dig mellan olika sajter, Google Friend Connect och Facebook Connect.

 • Nej, båda verkar kunna fungera sida vid sida än så länge. Men jag tycker Facebook ligger i vinnarhålet.

Någon av dessa kompisnätverk hackas och folks lösenord sprids på nätet. Debatten blossar upp om det rimliga i att ha samma lösenord överallt och i att lägga ut hela sitt liv på webben. Utvecklingen stannar av ett tag, men bara mycket kort.

 • Njae, Både Twitter och svenska sajter som Prisjakt blev hackade under året. Men effekterna blev marginella.

Datorkraften i molnet.  Att ha egna datorer blir snart ett minne blott, i alla fall för småföretag som istället lägger allt på Googles, Amazons eller Microsofts tjänster. Det gör det enklare än någonsin att starta företag.

 • Njae. Vi väntar fortfarande på googledatorn.

En skandal läcker ut från Googleplex som ger Googles motto ”Don´t be evil” en rejäl törn. Googles vd Eric Schmidt avgår, men det hade han tänkt göra ändå. 

Entusiasterna fortsätter ropa på att Apple ska införa sociala funktioner i Itunes. Förgäves. Ingen annan gör det heller, för Apple vägrar fortfarande öppna upp sig för utomstående programmerare.

 • Ja.

Facebook fortsätter att överraska och behåller sin ställning som mainstreamcommunityn nummer ett. 

 • Ja, men okej, det var en enkel spådom…

Microsoft köper till slut Yahoos sökmotorteknologi. Microsoft köper också in sig ytterligare i Facebook (som behöver pengar) och stärker greppet om bolaget.

 • Ja, Yahooaffären blev av, men inte Facebook.

De gamla datorkrigen är tillbaka. För datorer får nya Windows 7 tuff konkurrens från Mac OS X och Googles Android och till och med Linux, för minibärbara datorer. Google börjar skicka ut sin webbläsare Chrome förinstallerad på datorer och ger Internet Explorer en hård match. Firefox och Safari ökar också, och Opera för mobiltelefoner.

 • Njae, det är väl på gång, men vi väntar fortfarande på Google OS.

Minst en stor svensk tv-kanal, troligen TV4, lanserar en Hulu, alltså en videosajt med annonsfinansierade filmer och tv-serier. Trots att utbudet är rätt skralt till en början blir sajten en relativ succé. Ordet tv-tablå försvinner ur Svenska Akademins ordlista.

 • Njae, ordet tv-tablå finns kvar, men både SVT & TV4 har gjort fina sajter & numera även iphone-appar. Voddler & Headweb visar på intresset för webbaserad film.

Bambuser blir uppköpt och integreras med en utländskt aktör.

Blocket redesignar sajten, börjar med auktioner och inför tydligare uppdelning mellan begagnat och det som företag säljer.

 • Nej. Däremot fick vi en Iphoneapp från Schibstedsajten som faktiskt är bättre än webbversionen.

Det är fortfarande svårt att tjäna pengar på communities. Frivilliga donationer dyker upp som det bästa sättet att klara ekonomin för entusiastdrivna sajter. 

Mobilt internet och mobila sociala nätverk slår igenom. Att MSN:a, twitttra, jaika eller facebooka med mobilen blir svenskens favoritnöje nummer ett när hon väntar på bussen.

 • Jajamensan, se första punkten.

Nokia, Microsoft och Google försöker kopiera Iphones App Store för distribution av program till mobilerna. Google lyckas bäst, men Nokia kommer mot slutet av året. Sonyericsson har fullt upp med att rensa buggar från sina Windowsmobiler.

 • Ja, mitt i prick igen. Google har väl lyckats bäst hittills, Nokia har långt kvar att gå, och Sony Ericsson brottas fortfarande med att överhuvudtaget lyckas skapa några säljbara heta mobiler. Men nu har man i alla fall övergett Windowsspåret ochsatsar på Android.

En helt sorts nätverkssajt lanseras och slår världens med häpnad. Ingen fattar riktigt varför, men tack vare att sajten bygger på att folk primärt inte vill tjäna pengar på webben, utan få bekräftelse.

 • Nej. Om vi inte ska se spelet Farmville som ett nytt nätverk. 70 miljoner användare har det fått i alla fall, helt via Facebook.

Nummer 20 på listan har redan hänt: Skivbolagen ger upp krångliga kopieringsskydd och släpper musiken fri i mp3-format. Apple släpper nu på kopieringsskyddet i Itunes Music Store. 

 • Ja.

Totalt: 8 rätt av 20. 8 halvrätt. Och 6 helt fel.

Bra eller dåligt? Det är upp till er att bedöma. Själv är jag mest stolt över att spaningen om att Twitter skulle bli mainstream…

Webben 2009 i backspegeln

… för det är ändå så att det är några saker som sticker ut när jag rekapitulerar 2009:

Twitter
Från helt okänt till en toppnyhet, Svd idag måndag.
Twitter har i mina ögon visat på hur nätet kan användas för en helt ny typ av konversationer och informationsspridning. Clay Shirky talar om att med radio var den stora grejen broadcast, att man kan nå många. Med telefonen att man kan få svar direkt. Det stora med webben är att det är båda två samtidigt.
Det började folk göra på allvar i Sverige under 2009, och de som inte gjort det på Twitter gjorde det på Facebook. Att Twitter sedan dessutom på bara ett år blev snabbaste källan till nyheter (Iran, Barack Obama, Bombaybombningarna, flygkraschen i Hudsonfloden…) säger väl egentligen allt om kraften i den typen av verktyg.
 

Iphone och betaldebatten
Genombrottet för Apples programbutik App Store blev drömmen för både företag och mediehus som omedelbart tog det som ett bevis för att det går att ta betalt på webben. I alla fall i mobilen. Att bygga sin egen Iphoneapp 2009 var som att bygga hemsidor 1996. För mediernas del fokuserade alla på Rupert Murdochs försök att ta betalt för nyheter, men det föll helt om intet (eller är i alla fall ”försenat”) och den svenska debatten slutade meden hyfsad enighet om att det i alla fall inte går att ta betalt för vanliga nyheter, möjligen för vissa exklusiva artiklar. Men få mediechefer vågade öppet säga att detta ens var viktigt eller prioriterat.

De nya onda jättarna
Medan Microsoft helt föll i glömska (vem minns idag lanseringen av Windows 7 som något annat än en stor buggfix? Eller ens några minnesvärda funktioner i operativsystemet?), fick de nya digitala giganterna Google och Apple finna sig i att vara i den roll det är när man är störst och dominerar vissa områden totalt.
Google för sitt monopol på sök och tillhörande annonser, men också för sitt flirtande med kinesiska diktatorer, och big brother-tendenser.
Dessutom har mediebolagen börjat förstå att Googles teknologi är ett jättehot, även om den naturligtvis är omöjlig att stoppa.
Apple beskylls inte bara för att vara ett otroligt slutet företag, långt borta från det sena 00-talets tal om transparens, dessutom missbrukar man sin rätt som vertikalt mobilt monopol(App Store).

Spotify, dömda pirater och hajpade videotjänster
Killarna bakom Pirate Bay fälldes i tingsrätten, och folk var upprörda. Sajtens internetoperatör tvingades till och med stänga ned kapaciteten till piratbukten, men det hjälpte inte mer än några dagar. Däremot kom det nya ambitiösa musik- och filmsatsningar (Spotify, Headweb, Voddler), som helt gjorde Pirate Bay lite mindre intressant. I alla fall för musik. Spotifys resa från obskyr nördtjänst till 5 miljoner användare i hela Europa och en stor USA-satsning på gång för början av 2010 är ändå en av de stora webbhändelserna 2009. Och den är svensk!
Återstår att se hur de ekonomiska modellerna kommer se ut, gissningsvis kommer Spotify inom kort göra skivbolagen rätt överflödiga.

Övervakningssamhället fick politiska konsekvenser
Trots envetna varningar vägrade politikerna se debatten om övervakning på nätet som något annat än ett ligistproblem med unga fildelande pirater, och som konsekvens fick vi in ett nytt parti i EU-parlamentet.
Vi fick under 2009 både en klubbad FRA-lag om avlyssning av all digital trafik, ett telekompaketmed många oklarheter och en diskussion om det superhemliga så kallade handelsavtalet Acta.
Och nästa år är det riksdagsval…

Till sist några Årets…

Mobiltrend: Geotaggning. Men att berätta var man för sina kompisar handlade inte om övervakning, utan om att muta in så många platser som möjligt. ”Flest kompisar på Facebook” anno 2007 är idag ”Jag är borgmästare på Gullmarsplan”.

Speltrend: Facebookspel. Eller sociala, mindre avancerade, spel, som Farmville. Nu kommer svenska Planeto med något som ska bli framtidens sociala spel.

Buzzword: Augmented reality. Förstärkt verklighet, alltså digital info i din mobil samtidigt som du filmar något. Hajpades av en del, men känns rätt oanvändbart än så länge.

Buzzword2: Partial continuous attention. Syns i ögonen hos alla digitala medborgare som ständigt har ena ögat på sin iphone/mobil/facebookstatus/twitterflöde. Skämt åsido, en vidareutveckling av Nicholas Carrs resonemang ”Is Google making us stupid?” om vad de digitala kanalerna gör med vårt tänkande.

Bortglömda: Medan medierna gullade med Spotify så passade den svenska rätt okända restaurangbokningssajten Livebookings på att ta in inte 10, 15 eller 20 miljoner kronor, utanöver 100 miljoner för en internationell expansion.

Modigaste: Jonas Lejon, svensken som skapade ett eget Twitter.

Refaat: Hans Pandeya,vd Global Gaming Factory X som försökte köpa Pirate Bay.

Bakslag:
Ipred-lagen, som visade sig inte fungera i verkligheten. Tekniken ligger som bekant alltid före.

Jaha, ja?: Google Wave, som haussades enormt inför lanseringen, men sedan bara glömdes bort. Jag dock fortfarande på tjänsten, som ett jobbverktyg, när Googleväl fixat buggarna.

Jaha, ja 2: Twingly Channels, vår senaste blågula stolthet från Linköping byggde också upp lite hajp inför sin lansering, men även denna tjänst föll snabbt i glömska. Visst finns det en potential, men jag tror man måste skruva på konceptete en del.

Comeback: Niklas Zennström, som först stämmer sitt gamla Skype, och sedan lyckas vara med när när bolaget köps ut från Ebay. Det märks att han varit med ett tag…
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.