Gamla och nya medieaffärer

Sällan har väl skillnaden mellan gårdagens medier och de nya varit mer tydliga än när vi skådar de två stora händelserna i mediebranschen de senaste dagarna: Rupert Murdochs lansering av ett alltigenom traditionellt nyhetsmagasin, The Daily, som visserligen råkar ges ut på Apples Ipad, och AriannaHuffington som nu blir publicistisk chef för hela AOL när det gamla internetbolaget köper hennes skapelse The Huffington Post, en mediesajt byggd på läsarmedverkan, crowdsourcing, nätets länkekonomi och ett underifrån-perspektiv.

Jag säger inte att The Daily inte kan funka ekonomiskt, eller att Huffington Post är räddningen för AOL, men att det ena tillhör framtiden och det andra historien är jag helt övertygad om.

The Daily skulle bli Murdochs storverk, som ska bevisa hans tes om att det går att ta betalt för journalistik på nätet. Men istället för framtidens digitala nyhetstjänst blev det en tämligen begränsad blädder-app för ett magasin. Visst det finns fina bilder i appen, men i grund och botten är det fortfarande traditionellt redigerade tidningssidor, levererade en gång per dygn i en klump. De fåniga 3d-fotografierna eller videoklippen räknar jag inte ens med, ingen -absolut ingen – tecknar en prenumeration för sånt lull-lull.

Ju mer jag tänker på det inser jag att det stora säljargumentet för en tidningsapp faktiskt är offlineaccessen, du kan läsa den var du vill utan att behöva ha tillgång till uppkoppling.

Journalistiken då? Undrar ni kanske. Det är väl ändå den man köper.

Visst, så skulle det kunna vara, men inget tyder på The Dailys texter är så briljanta och unika att det skulle vara fallet. Och om det vore det som var säljargumentet så borde det vara mycket enklare att ta en befintlig tidning med ett känt varumärke än att starta en ny.

Men, som sagt, många har räknat på ekonomin bakom The Daily och det kan säkert gå runt. Intresset för traditionella magasin finns fortfarande hos många.

Är man intresserad av framtidens mediehus ska man nog titta lite på AOL. Tidigare i höstas köpte bolaget, som fortfarande tjänar sina stora pengar på uppringd internetuppkoppling, teknikblogghuset Techcrunch, och nu alltså Huffington Post. Huffpost bygger på läsarbloggar, länkar och ett ständigt samtal där man inte bara lyfter fram egna artiklar, utan andras, som en samtalsledare, en curator. På så vis blir man viktig för målgruppen.

Jeff Jarvis formulerar det bra:

“Content is no longer scarce, people. It is abundant. Google understands that. Twitter understands that. Huffington Post understands that. Sadly, old content people from old content companies still do not. Therein lies a lesson in this acquisition.”

Läs gärna också kommentaren från Eduardo Roussel, digital editor på The Telegraph:

“Curation of content is as important as its creation. HP editors spend half their time figuring out what stories to run and editing text, and the other half of their time adding value to those stories by embedding pictures and video, commissioning blogs, stimulating debate.”

/…/

“A key part of HP curation is selecting additional perspectives on a story by linking to the best of the rest – i.e. competitors. Different perspectives enrich the mix.”

Huffington Post, liksom Techcrunch och många andra nya mediesajt, och också byggda utifrån ett underifrån upp-perspektiv. Den nördiga kunskapen om sin nisch har alltid varit det viktigaste, inte att vara stor och brev och täcka in allt. Den stora frågan är om Huffpost kommer kunna behålla den ställningen och kulturen när man inlemmas i ett mer traditionellt storbolag.

The Daily är något så knepigt som en daglig tidning som ska täcka hela USA, vilket gör den enormt bred. Nu är min kunskap om amerikanska dagstdningar begränsad, men många har ifrågasatt den strategin.

Min undran är varför vi inte fått några Huffington Post eller Techcrunch i Sverige. Är det återigen argumenten om vårt lilla språkområde, eller är de traditionella mediehusen för duktiga och köper upp den, såsom Newsmill? Eller kanske är det bristen på riskvilligt kapital som spökar.

Till sist kan jag inte låta bli att jämföra Arianne Huffingtons sätt att presentera sig med gubbsen bakom The Daily.
Medieindustrins framtid?

3 kommentarer

  1. @frick skriver:

    Jag undrar inte varför, utan NÄR vi drar igång en sådan sajt? :)

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by Mikael Zackrisson, Per-Ola Mjömark. Per-Ola Mjömark said: RT @zackrisson: Nybloggat: Gamla och nya medieaffärer. Varför Huffington Post är framtiden och The Daily dåtiden. http://bit.ly/gWnhCk [...]

  3. Emanuel skriver:

    är inte Feber lite åt det hållet i Sverige?

Posta en kommentar

Copyright © mikael zackrisson
Noter från sidlinjen

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress

Twingly Blog Search link:zackrisson.net Search results for “link:zackrisson.net”