5 Comments

  1. Många vettiga synpunkter. Jag tänker ofta på det där med hur pressens ställning en gång var och på vems sida den stod. Skrev ju om det i det här inlägget i vintras:
    http://bisonblog.se/2010/12/det-var-en-gang-ett-medielandskap/

    ”När jag läser skriverierna om Wikileaks, hur sajten motarbetats från både stat (främst USA) och näringslivet (till exempel Paypal, Amazon och Visa) blir liknelsen med 1800-talets födelse av den moderna pressen tydligt. Och när Wikileaks tvingas bort från både domäner och serverutrymmen, bara för att uppstå som speglade kloner i hundratal, blir närheten till Lars Johan Hiertas utgivning av Aftonbladet i mitten av 1800-talet nästan kusligt lik.

    ”Så småningom försökte kungen att dra in tidningen, men Hierta var förberedd och hade i förväg utfärdat nya utgivningsbevis för andra utgivare än han själv. Han bytte namn till ”Det nya Aftonbladet”, ”Det andra… Det tredje…” osv. När han sålde Aftonbladet 1851 hade han ändrat titeln tjugosex gånger.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.