4 Comments

 1. Spot on! Idag kändes det som lågvattenmärkenas Rolls Royce av Jan Björklund. Jag blir nästan lite orolig och får moderskänslor. Håller han helt på att tappa greppet? Inte ens hans allianskamrater håller ju med honom…
  Just det du skriver om läraryrkets status är ju en av de lite okända fördelarna med 1:1 och den digitala skolutvecklingen: Den pedagogiska utvecklingen tar fart, lärarna blir mer öppna, globala, nätverkande, nyfikna och modiga. DET är attraktiva sidor i den nya lärarrollen det. Och det borde utbildningsministern uppmuntra!

 2. Ja, det där var verkligen nedslående läsning.
  Håller med om att en skola som en gång för alla lägger allt papper åt sidan fortfarande idag är helt från vettet, men Björklunds retorik är rent tragisk.

  Sedan har du väl lite väl rymligt samvete i din argumentation om nätets positiva påverkan på läsning och skrivande, det finns ju en hel del undersökningar som visat på just detta med ”kortare texter” etc (”Vi läser mer, men kortare”).
  Fast det är en annan diskussion, och botemedlet är inte att låsa in skolan i KB:s kulvertar.

 3. Tack Hans, just ministerns roll som förebild och uppmuntrare är otroligt viktig.
  Per: Visst finns det faror med den digitala utvecklingen, men om vi inte förstår de positiva saker, det som är så lockande för de unga, då kommer vi aldrig kunna diskutera farorna med dem.

 4. Björklund verkar tro att hans uppgift går ut på att tala om för lärare hur de ska bedriva pedagogik snarare än att ge bästa möjliga förutsättningar för pedagogik. Tycker man ser det i allt i från synen på skolans värdegrund, till standardiserade betygsgrundande tester, till den problematik du beskriver här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.